1.09.2010 г.

Бижута от сребро с проба 925 или 950

Много хора търсят бижута направени от сребро с проба 925 известно още като "стерлинг силвър". Но защо 925 се търси повече от 950? Нека първо да видим какво се крие зад тези цифри.

Чистото сребро има проба 999, което означава, че съдържанието на сребро е 99.9%. Това е сребро с много голяма чистота и почти не съдържа примеси. То е меко и пластично, затова не е подходящо за изработване на бижута. Поради тази причина се смесва с други метали и се получават сплави подходящи за целите на бижутерията.


Сребро с проба 925 (Sterling Silver) има съдържание на сребро 92.5% и примеси 7.5%. Този вид сребро се използва най-често в масово произвежданите бижута, които обикновено се правят с машини.

Сребро с проба 950 (известно още като French 1st standard или Mexican silver) има съдържание на сребро 95% и 5% мед или друг метал. Този тип сребро е по-подходящо за ръчно изработване на бижута, защото е по-меко и се обработва по-лесно.

Но каква е причината хората да търсят проба 925 повече от 950. Отговорът навярно се крие в това, че Sterling silver е станало популярно като наименование и е познато за хората, докато другите видове сребро са непознати и купувача няма доверие към тях, въпреки, че среброто 950 съдържа повече сребро, също е толкова (дори и повече) красиво, колкото стерлинг силвер.
Ако трябва да избираме кое би било по-добре? Отговорът е 950, защото най-вероятно е ръчно изработено от способен майстор бижутер, освен това е уникално, което му дава допълнителна стойност.

10 коментара: