30.07.2010 г.

Интересни факти за златото

Златото и медта са първите метали, обработвани от човека. Най-старото в света обработено злато е открито в България, недалеч от Варна и датира отпреди 5 000 години преди новата ера.

Златото е много плътно. Ако в един кубичен метър водата тежи един тон, то в същия обем ще се поместят 19,3 тона злато.

След среброто, златото е най-отразяващият метал, а след медта – най-електропроводимият. Той отразява както инфрачервеното (топлината), така и ултравиолетовото излъчване. Заради тези си свойства се използва при направата на стъкла за сгради, защото спомага за намаляване на топло обмена между помещенията и външната среда.

Името „Gold” (злато) е усвоено в английският език от индоевропейската дума „Ghel”, която значи „жълт”.

Най-дълбоките мини за добиване на депозирано в жили злато са в Южна Африка на дълбочина над 3 km под земята. На такава дълбочина температурата достига до 65 градуса по С. Мините се охлаждат от най-мощния климатик в света, построен специално за целта.

Освен в жили, злато се намира и по повърхността на земята, по корита на реки, пренасяно от буйни водни течения и натрупано между речните камъни и чакъл. Може да е под формата на ситни парченца, примесено с пясък и глина, но може и да е на по-едри късове. Най-едрото монолитно парче злато, намерено до сега, тежи 2280 тройунции, равняващо са на над 68 килограма. Открито е през 1869 г. покрай черен път в щата Виктория, Австралия.

През 1532 г. е бил даден най-големият откуп в историята за освобождаване на затворник. Вожда на инките Атахуалпа е бил заловен от испанците. За да го освободят, той им предлага злато, което може да изпълни помещение с размери 7 на 6 метра и с височина, колкото човешки бой. Испанците се съгласяват, но след като взимат златото, убиват вожда въпреки договорката.

„Златните” олимпийски медали са излети от 92,5% сребро и 6 грама злато за украса на медала. Сребърните медали имат същото количество сребро, но не съдържат злато. Бронзовите са сплав от цинк и мед.

За най-големи майстори златари на всички времена са признати двама души - Петер Карл Фаберже и Бенвенуто Челини.

Петер Карл Фаберже (1846 – 1920) е бил придворен бижутер към руския царски двор. Направил е много забележителни бижута през кариерата си, но най-известното му творение са „великденските яйца”.  Фаберже успява да направи 50 имперски великденски яйца през живота си. Известни са притежателите и местонахождението на 42 от яйцата, а останалите 8 са изчезнали безследно. 

Вторият най-известен златар в света Бенвенуто Челини (1500–1571) е бил съвременник на Леонардо и Микеланджело и се е вдъхновявал от тяхната работа. Бил е златар на Францис I от Франция. Едно от най-известните му творения е "солницата на Челини". Солницата изчезва през 2004 г. от един музей в Австрия и от тогава е в неизвестност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар