30.07.2010 г.

Грижа за бижутата

След като сте си купили красиви бижута и ги носите известно време те променят  вида си, загубват първоначалния си блясък. Това се дължи на замърсяването им и механични деформации на повърхността на бижутата. За да запазите бижутата си по-дълго време красиви и блестящи трябва да спазвате няколко прости правила:

Интересни факти за златото

Златото и медта са първите метали, обработвани от човека. Най-старото в света обработено злато е открито в България, недалеч от Варна и датира отпреди 5 000 години преди новата ера.

Златото е много плътно. Ако в един кубичен метър водата тежи един тон, то в същия обем ще се поместят 19,3 тона злато.

След среброто, златото е най-отразяващият метал, а след медта – най-електропроводимият. Той отразява както инфрачервеното (топлината), така и ултравиолетовото излъчване. Заради тези си свойства се използва при направата на стъкла за сгради, защото спомага за намаляване на топло обмена между помещенията и външната среда.

29.07.2010 г.

Златото в бижутерията

Златото намира широко приложение в бижутерията. Както и при монетите, чистото злато е твърде меко и в бижутерията. Затова обикновено се използват различни сплави с чистота 22, 18, 14 или 10 карата. Най-често използваният допълнителен метал в тях е медта. 18-каратовото злато, съдържащо 25% мед, има червеникав цвят, 14-каратовата златно-медна сплав има цвят, почти еднакъв с този на някои бронзови сплави. Синкав оттенък може да се получи с добавяне на желязо, а лилав – на алуминий, но тези разновидности се използват много рядко, заради по-трудната им обработка. 14 и 18-каратовата сплав със сребро има зеленикаво-жълт цвят. Бялото злато се получава чрез добавяне на паладий или никел.

Благородни метали - Злато

Свойства на златото
Златото е химичен елемент, мек метал. Номерът му в периодичната система на елементите е Z = 79 и се отбелязва с Au (лат. Aurum). Има един устойчив изотоп с атомно тегло 197. Известни са 18 радиоактивни изотопа на златото с атомни тегла от 190 до 203.
Чистото злато е светложълт, блестящ и мек метал,толкова мек, че може  да се надраска с нокът. Може да се изтегля на много тънка нишка благодарение на голямата си пластичност, това свойство се използва в бижутерията. От една тройунция злато (приблизително равна на 31 g), може да бъде изтеглена нишка с дължина 80 km или да бъде изкован тънък лист с площ над 9 кв.м. , а от 1g злато може да се изтегли нишка дълга 3km. Лист от чисто злато може да бъде с дебелина 0,0001 mm. Това фолио пропуска светлина, със зеленикав цвят.
Чистото злато има ниска химическа активност, не взаимодейства с киселини и основи, не се окислява. Влиза в реакция с халогени, живак и царска вода (смес от 1 обемна част концентрирана азотна киселина (HNO3) и 3 или 4 обемни части концентрирана солна киселина (HCl).)  .

Бижутата като аксесоар

Бижутата като аксесоар се използват от всеки уважаващ себе си ценител на модните тенденции и елегантния външен вид. За красота, като аксесоар, допълнение към някои тоалет, или просто от ексцентричност не можем без тях. Всеки иска да направи впечатление.
Магазините, бутиците и бижутериите ни заливат с многобройни модели пръстени, обици, колиета и гривни, както от  благородни и други метали така и от  кожа , пластмаса., седеф и други. Въпреки че, класическите бижута и аксесоари от сребро, жълто и бяло злато са предпочитани на пазара, все повече навлиза на пазара и се предпочита имитационната бижутерия.  Това явление се наблюдава главно заради ниската им цена и възможността да се купува повече и по-често. Все по-популярни стават бижута от неръждаема стомана,  синтетичните  кристали Swarovski, месинг с покритие от родий, със сплав "Brass" и още много други.

Какво са за нас бижутата

Бижутата са неразделна част от ежедневието ни. Повечето от тези украшения и накити нямат някакво практично приложение. Въпреки това всеки от нас, при избора на бижута, влага голямо желание и умисъл, за да избере бижуто, което подхожда най-много на собствения ни стил, на начина на обличане и на самата ни индивидуалност. Бижутата са символ на самите нас, в частност на нашият вкус, стил и начин на живот.

Бижутерия

Думата бижутерия произхожда от френски (bijuoterie).

Значение:
1. Производство на бижута и търговия с бижута.
2. Магазин за бижута.
прил. бижутериен, бижутерийна, бижутерийно, мн. бижутерийни. Бижутериен магазин.

Бижутерията е изкуството да се произвеждат украшения и накити носени от хора като се използват различни видове материали, например благородни и полублагородни метали, скъпоценни, полускъпоценни и изкуствени камъни, дърво, мидени черупки (седеф), корали, слонова кост, кожа и други синтетични и естествени материали. Продукт на бижутерията са разнообразни накити и аксесоари: обици, гривни, огърлици, колиета, пръстени, висулки, брошки и др.

Редица известни художници са се занимавали с дизайн на бижута, като например известния дизайнер и живописец Алфонс Мария Муха.

От средата на XX век, бижута създадени от майстори на висшата мода или художници станаха доста ценни понякога дори по-скъпи от бижутата, произведени от скъпоценни камъни и метали. Тези бижута може да са произведени по древни технологии и имат старинен стил. Носенето на бижута, създадени от майстори по поръчка е белег за оригиналност и собствен стил.